Bolån

Välj bolåneränta

– rörlig eller fast ränta?

Du kan antingen få räntan fast eller rörlig.

Rörlig ränta innebär att din ränta följer marknaden så du får betala mer när räntan går upp och mindre när räntan går ner.

Fast ränta eller bunden ränta innebär att din ränta är bunden i en tidsperiod som du kommer överens med banken om. Den stora fördelen är att du vet precis vad din räntekostnad är under den tiden ni kommit överens om.

Om du binder ränta och vill avbryta lånet i förtid för att du vill sälja innan den bundna räntan löper ut så kan du tvingas kompensera banken för att du avslutat lånet i förtid om räntan sjunkit.

Banken vill normalt bli kompenserad för att de tar risken med en fast ränta så det ska normalt vara billigare i längden med rörlig ränta och så har det också varit historiskt. Men det hur det sett ut historiskt är ingen garant för hur det ser ut i framtiden.

Om du har små marginaler så kan det vara viktigt att välja en bunden ränta så att du verkligen vet att du kommer att ha råd.

 

Jämför bankernas räntor

Du kan välja att använda banken som du använder just nu men det är osannolikt att just den banken du använder har lägst ränta. För en så stor affär så kan det vara dumt att inte försöka få lägst ränta. Det är därför praktiskt med en jämförelsetjänst för bolån.

 

Mitt bolån

  • Helt utan kostnad
  • Du får hjälp av duktiga handläggare att få det bästa erbjudandet
  • Få en kreditupplysning istället för flera

Jämför bolån

 

 

Ansök om lånelöfte

När du vet vilken bank du vill använda så  är det dags att söka ett lånelöfte. Ett lånelöfte är ett löfte från banken att du får låna en viss summa pengar under en viss tid, normalt 6 månader. Det kan vara en fördel för dig att ha det i ordning  innan en budgivning så att du vet hur mycket du har att röra dig med och säljaren väljer inte bort dig eftersom säljaren kan känna sig trygg med att du kan genomföra affären.

När du ansöker om lånelöfte så kommer de göra en kreditupplysning på dig för att se att du inte har några betalningsanmärkningar. Saker som påverkar bankens benägenhet att låna ut pengar till dig är:

  • Inkomst över senaste åren och din anställningsform
  • Antal tidigare kreditupplysningar
  • Dina övriga lån
  • Dina betalningsanmärkningar

Förhandla om din bolåneränta

När du väl har ett bolån så kan det vara klokt att regelbundet se över ditt bolån. Det går ofta alldeles utmärkt att få ner sin bolåneränta ytterligare.

Om du tycker det verkar jobbigt så kan du be MittBolån omförhandla åt dig gratis.